Úplnou náhodou jsem se při návštěvě Bratislavy na cestě do jedné kavárny ocitla v uličce, kde se přede mnou objevilo venkovní sezení vedle zelené zahrádky před podnikem s názvem U Kubistu.
Geometrické tvary, černobílé kontrasty, závan elegance dřívějších časů – místo mi připomínalo staré kubistické obrazy a domy. I přes to si ale vzalo mnohé z dnešní doby a šmrncovně obojí spojilo. Na okně vedle stolu, kde jsme se posadili, byly betonové květináče s ostrými hranami a sukulenty, které si lze v podniku pořídit. Ze stropu visely různě vysoko žárovky, místo věšáků na zdech byly drátěné útvary a na zemi parkety. Všimla jsem si také knih o architektuře a samozřejmě jídle. Celý design byl čistý, nepřeplácaný a přesto svým způsobem útulný.
U Kubistu je především restaurace, nebo jak mají napsané na okně – bystré bistro. Zakládají si na tom, že jídla vaří z kvalitních surovin a umí vytvořit i netradiční kombinace. Ochutnala jsem domácí noky se sušenými rajčaty. Musím říct, že jídlo bylo opravdu skvělé, jednoduché chutě, nepřeplácané a výrazné.
To samé platí i pro cuketový krém, který jsem pouze ochutnala od svého společníka a v zápětí litovala toho, že jsem si nedala svou vlastní porci.
Při jídle jsme zahnali žízeň čerstvými domácími limonádami.
Protože je ale Kávomilník o kávě, přesunu se rovnou k ní. Když jsem si prohlížela mohutný bar, všimla jsem si, že je na něm napsáno 9 grams coffee, což je slovenská pražírna výběrové kávy. Ihned jsem zbystřila. Po chvíli jsem se v nápojovém lístku dočetla, že mají dva druhy kávy, tou druhou je Caffe Costadoro, což je ideální káva pro ty, kteří mají rádi italské espresso.
Protože jsem byla po vydatném jídle poměrně plná, rozhodla jsem se pro espresso macchiato (bylo z kávy Costadoro). Bylo silné a chuťově výrazné, což já úplně nepreferuji, ale jako nakopnutí pro můj odkrvený mozek se docela hodilo.
Co mě ovšem nadchlo mnohem víc, byl druhý kávový nápoj, který se nám objevil na stole. Byl to kávový studený „drink“, který byl jemný a osvěžující.
Původně jsem si chtěla dát ještě něco sladkého, ale jídlo bylo tak vydatné, že jsem už opravdu nemohla…
Co vy a takováhle místa? A co vy a Bratislava?
P.S.
A ta rajčata si sami pěstují. 🙂
Grösslingova 26 Bratislava, Slovakia