Nedávno jsem měla možnost vybrat si na ochutnání jednu z káv od pražírny Naturpark 12, za kterou se skrývá mnohem víc, než jen samotná výběrová káva. Po pár milých mailech, které jsme si prohodili s Alexandrem Atanasovem z Revenia a v nichž jsme se shodli, že bez výborné kávy si nedokážeme představit den, jsme se dohodli, že se do pražírny přijedu podívat. Současná situace a opatření nám to však zkomplikovala, a tak jsem zatím měla možnost jen ochutnat jejich zrnka. Tak snad se brzy podívám i na samotné místo činu a popovídám si s lidmi, co za projektem stojí.
Ačkoliv si plánuji vám blíže představit Naturpark a Revenium v budoucím rozhovorovém článku, myslím si, že pár slov o těch, díky kterým jsem mohla ochutnat Keňu Kirinyaga AB, zpracovanou promytou metodou, se přeci jen hodí. Vybrala jsem si ji jednak proto, že mě lákala na ovocnou chuť a je určená na přípravu filtrované kávy, kterou si doma dělám nejčastěji, ale druhak proto, že jsem neodolala nádherné sově na obalu. Připomíná mi to sice „nesuď knihu podle obalu“, ale sovy jsou zkrátka moje slabost od dětství. A Když už jsem to nakousla, na etiketě oné Keni je kulíšek nejmenší (což je mimochodem nejmenší sova Evropy a já jsem byla jako předškolní dítě přesvědčená, že ji budu mít místo domácího mazlíčka – není to milá náhoda, že zrovna tahle sovička na mě na obalu vykoukla?). A kulíšek nejmenší je tam, protože je součástí CHKO Kokořínsko stejně jako pražírna Naturpark.
Revenium je zapsaným spolkem, který tvoří tým profesionálů z různých oborů a spojuje je jediné – přesvědčení, že každý člověk je pro společnost přínosem a neměl by být limitován v naplnění svých snů a rozvoji svého potenciálu jakýmkoli druhem znevýhodnění. Spolek vznikl v roce 2017 a je z 90 % tvořen osobami se znevýhodněním, kteří mají na svém kontě nejeden zajímavý projekt.
Naturpark je jedním z oných projektů a funguje na základě principů sociální ekonomiky a zaměstnává osoby se zdravotním postižením. Zrnka tedy pochází z „chráněné“ pražírny, a tak v sobě mají kromě výborné chuti a aromatu také trochu toho smysluplného navíc. V rámci shánění zaměstnanců spolupracuje zejména s Kontaktním pracovištěm ÚP Mělník a organizací Fokus Polabí.
Teď už bych se ale ráda přesunula k samotné kávě. Keňa, kterou jsem chutnala byla pražena 16. 3. 2021 a už když jsem balíček otevřela a přivoněla k zrnkům, cítila jsem intenzivní až trochu štiplavou vůni ovoce. Nejsem žádný odborník, takže přesnější popis ode mě bohužel nečekejte, ale voněla zkrátka krásně. Řekla jsem si, že si s ní trošku pohraju a vyzkouším ji v několika různých variantách.
Jako první jsem si vykouzlila kávu pomocí V60 – 400 ml vody ohřáté na 96°C na 32 g kávy. Po zalití byla vůně oproti čerstvě namletým zrnům jemnější, ale stále nádherně voněla po ovoci. Na první usrknutí jsem měla dojem, že cítím marmeládu z lesního ovoce, a tak mi štiplavá vůně začala dávat smysl. Po chvíli se pak objevila hořká chuť s citrusovým nádechem, takže jsem usoudila, že to asi bude grep. Káva byla moc dobrá.
Další den jsem pak zkusila variantu s Aeropressem, na který jsem použila 12 g kávy zalité 200 ml vody o 96°C. Tentokrát mi přišla výraznější než z V60 a také mnohem hutnější. Sice jsem už necítila tóny lesního ovoce, ale grepu jsem si pořád všímala.
Ještě jsem vyzkoušela silnější variantu Aeropressu, kdy jsem na stejné množství vody použila 16 g kávy a musím se přiznat, že mi takhle chutnal výsledek mnohem víc. Káva mi přišla ještě ovocnější a vůně byla intenzivnější.
Zkusila jsem si udělat z kávy i coldbrew – 50 g kávy na 500 ml studené vody, recept je od Coffeespotu a najdete ho tady, pokud byste si ho chtěli také zkusit udělat. 🙂 Přišlo mi, že v tomto podání nemá káva tak vysokou aciditu a více cítím hořké tóny grapefruitu.
A co z toho plyne? Káva od Naturpark je opravdu moc dobrá a je už na vás, jak si s ní pohrajete a vyzkoumáte, jak připravená vám zachutná nejvíc.
Už jste od téhle pražírny se smyslem ochutnali kávu?
P.S.
A pokud byste zrnka od Naturpark chtěli ochutnat a připravujete si kávu pomocí stroje na espresso, tak si můžete vybrat jednu z káv pražených speciálně na tuto přípravu.