Jedno krásné ale chladné páteční odpoledne jsem díky menšímu výletu trávila v Děčíně. Moje tamější kamarádka, se kterou jsem se tam potkala, mi před rozloučením mezi řečí řekla, že zrovna jde na směnu v nově otevřené místní kavárně Café Prostoru, což pro mě znamenalo jediné – musím ji přeci podpořit a ochutnat zdejší kávu.
Když jsem vstoupila do vzdušného prostoru prosvětlého paprsky skrze velká tabulová okna lemovaná žlutými polštářky, dýchla na mě svěží a pohodová atmosféra. Naproti vchodu je zřejmě původní zeď s dvěma průchody, za kterými se schovává útulnější místnost se sezením na pytlích, menšími stolky a knihovnou. Před touto zdí je originální posezení v podobě laviček a stolku na šachy. Okolo oken jsou rozeseté bílé židle s polštářky. Po pravé straně od vchodu je pak velký stůl (ideální pokud si chcete dát kávu ve více lidech). A před barem v rohu, který skrývá mnohá lákadla, se pyšní to největší z nich (a není k jídlu). Houpačka. Ať už si chcete zavzpomínat na dětská léta anebo netradičně popít kávu, určitě je to něco pro vás. (Já jsem k ní zamířila hned, můžete si domyslet, ze kterého z těchto nabízených důvodů…).
Celá kavárna je laděna do černobílých tónů, které jsou šmrncovně doplněny žlutou barvou a teplým nažloutlým dřevem. Zlepší vám to náladu asi jako příjemné podzimní slunce, co vysvitne mezi černými mraky, které pomalu odhání vítr.
Ale přesuňme se k samotné kávě. U baru se usmívají na přicházející kávomily balíčky od pražírny Coffeesource, jejichž kávu si můžete pořídit i jako voňavá čerstvě pražená zrnka s sebou na domácí přípravu. Já jsem zvolila už téměř tradičně cappuccino. Příjemná chuť s čokoládovým ocáskem mi nejen zvedla náladu, ale naštěstí i tlak, se kterým jsem od rána bojovala.
Má spoluhoupající se kavárenská povalečka si dala chai latte. Přišlo mi stejné, jako to co jsem nedávno měla v Coffeesource v Praze na Francouzské – příjemně štiplavá chuť zázvoru a vůně skořice zkrátka patří k podzimu stejně jako spadané listí.
Jako něco na zub si má společnice objednala chia pudink, který jsem samozřejmě také ochutnala. “Ten chia pudink je bez cukru, nechtěla byste ho zalít javorovým syrupem?” Poznamenala s úsměvem obsluha. “No, proč ne.” Dvě radosti v jednom – bez cukru a ještě na to předem upozorní, aby nebyl člověk překvapený. Když jsem pudink ochutnala, musím uznat, že ovoce a kokosové mléko byly sladké tak akorát, takže bych ho klidně zvládla i bez sirupu. Ale zase… javorový sirup. <3 Každopádně si ho tam určitě dejte.
Kromě kávy a chai latte si můžete pochutnat také na koláčích, toastech anebo domácím ledovém čaji s hned několika příchutěmi. Ochutnala jsem zelený s citronem a troufám si říct, že jsem nesladký ledový čaj lepší asi neměla.
V Café Prostoru si dokážu představit jak líné vysedávání s kávou nad knížkou, tak živelné povídání nad něčím dobrým s přáteli. Určitě ho navštivte, pokud jste tak ještě neučinili.
A v závěru přeji mladé kavárně, ať zažívá mnoho šťastných kávových chvil a v Děčíně se jí daří.
P.S.
Pokud jste pražští a máte pocit, že vám jméno Café Prostoru něco říká, tak tušíte správně – je to proto, že první Café Prostoru je v Národní technické knihovně v Praze (a je taky skvělé).
Teplická 59/49 405 02 Děčín – Podmokly
Opis priestorov kaviarne si opísala veľmi pútavo, až som začula šuchotanie balíčkov s kávovými zrnkami a ich samotnú vôňu. 🖤 Popravde, sem by som si zašla už len kvôli tým hojdačkám, no ak majú ešte aj kávu dobrú, určite budem mať túto kaviareň na pamäti!
Děkuji. 😊 Houpačkám se zkrátka nedá odolat. 🖤