Venku je zatracené horko a já Vám už na jaře slíbila, že sepíšu pár článků o tom, kam si v těchto vedrech zajít na osvěžující zmrzlinu či gelato. No a zatím jsem Vám doporučila pouze PURO gelato (článek zde), a tak se to dnes chystám napravit. Vydáme se společně na jedinečné gelato Créme de la Créme.
Procházka starými pražskými uličkami je krásná vždy a sama o sobě, ale když u toho držíte v ruce kornoutek nebo kelímek se zmrzlinou, hned se to všechno zdá ještě hezčí. Přesně proto jsme se vydali jednou z takových ulic směrem k gelaterii Créme de la Créme. Už z dálky nás vítala fronta až před vchod. “No, tak to se mi čekat vůbec nechce…” “Ale prosímtě, musíš to ochutnat!” A tak jsme se postavili za posledního. Ve výsledku to čekání vůbec nebylo neužitečné – stihli jsme si detailně prohlédnout a promyslet, jaké gelato si dáme.
Když přišla řada na mě, poprosila jsem slečnu v krásné zástěře a mašličce na hlavě o dva kopečky do kelímku. Vybrala jsem si levanduli a jahodu s bazalkou. Mám ráda netradiční chutě a o levandulové zmrzlině jsem vždy jen slýchávala a zatím jsem neměla tu čest ji ochutnat. Byla lahodná, vůně levandule byla uklidňující a ve spojení s jemnou smetanou naprosto dokonalá. Naopak jahoda s bazalkou tvořily příjemně pikantní souhru.
V dalším kelímku skončilo prosecco s růžovým grapefruitem a mango. Mango je výborné samo o sobě a v tak skvělé zmrzlinárně ani nepřipadá v úvahu, že by nebylo dobré… Ovšem to prosecco s grapefruitem? Jednoznačně nejlepší sorbet, který si podle mě můžete kdy dát (stejně jako prosecco a broskev, které jsem ochutnala později). Jemná a typická chuť prosecca je vyladěným doplněním nahořklého citrusu. Jako letní osvěžení rozhodně volba číslo jedna!
Specialitou v této gelaterii je zmrzlina bez cukru – ano, nevymýšlím si. Ačkoliv to může znít sebevíc neuvěřitelně, je to jedna z nejlepších zmrzlin, které jsem kdy měla. Pistácie anebo slaný arašíd jsou jasnou volbou pro ty z Vás, kteří chtějí mlsat a při tom se nebát, že v plavkách nebudete vypadat štíhle.
S Créme de la Créme se pojí i krásný italský starý řemeslný stroj na výrobu gelata z roku 1972. Dohromady s lidmi z této gelaterie je to nepřekonatelný stroj. Zmrzlinu se totiž učili správně vyrábět pěkně dlouhou dobu přímo v Itálii od těch nejlepších mistrů gelata.
Kromě gelata si zde můžete dát samozřejmě i skvělou italskou kávu, víno, prosecco anebo čerstvé pečivo a koláče.
No, myslím si, že Vám nezbývá nic jiného, než přijít jednu z těch dobrot ochutnat, a nezáleží na tom, jestli navštívíte Zmrzlinový salon na Národní třídě, Gelato Cafe, kde jsem byla poprvé v Husově anebo nejmladší Zmrzlinovou vzorkovnu na Průběžné.
P.S.
Créme de la Créme v překladu znamená něco jako “nejlepší z nejlepších” a já rozhodně nemohu nesouhlasit! Je to má nejoblíbenější zmrzlina.
Gelato Café – Husova 231/12, 110 00 Staré Město
Zmrzlinový salon – Národní 23, 110 00 Staré Město
Zmrzlinová vzorkovna – Průběžná 1939/58, 100 00 Strašnice
Mňam mňam mňam mňam!!! ❤️❤️❤️
🍦🍦🍦🍦🍧🍨
Vypadá to dost dobře! Jahodu s bazalkou jsem měla a chutnalo to jako jahodová pizza, ale chuť fakt dobrá a hlavně netradiční. Co mi na tvých fotkách chybí jsou ale kornouty 😀 ty na tom miluju skoro nejvíc 😀 Ty je nemáš ráda? 😀
Popravdě tam nejsou přesně z toho důvodu 😀 Moc jím nehovím O:-) ale uznávám, že s kornoutem vypadá zmrzlina lákavěji 🙂