Tohle je asi poprvé, co jsem napsala o kavárně v kavárně. A to hned přímo v té, o které bude následujících pár řádků řeč. Truhlárna je nová, schovaná a plná dřeva (a domácích dortíků).
Když jsem vstoupila dovnitř, přivítala mě usměvavá baristka, vůně kávy a tlumená hudba dokreslující pohodovou atmosféru. Zaujalo mě světlo nad velkým, samozřejmě dřevěným barovým pultem – je jednoduché, jen ze dvou kusů a perfektně se do celého prostoru hodí. Přečetla jsem si, že mají sezónní nabídku nápojů, která se čas od času mění. Pak jsem si ale všimla těch zákusků… mlsně jsem pokukovala po nádherném a poctivém mrkvovém dortu a obrovských sendvičích jak pro dřevorubce. Musím se přiznat, že bylo opravdu těžké odolat a povedlo se mi to jen díky tomu, že jsem byla právě po obědě, a že jsem si slíbila, že v co nejbližší době se sem vydám na jeden z těch velkých chlebů.
Pokračovala jsem směrem ke třem stolkům s drobnými fialovými kvítky ve sklenicích (docela by mě zajímalo, jak se jmenují), za kterými je lavice s rozmanitě umístěnými prkny splývajícími se zdí. Jednoduchý design s nádechem přírody je doplněný červenou barvou – ať už jsou to stoličky u okna, šálky na kávu anebo samotný nápis Truhlárna. Je to tu útulné, čisté a originální – a to je dané především tím dřevem.
Ačkoliv jsem si myslela, že se usadím na velké lavici, zaujalo mě sezení přímo u okna. „Klidně si to okno zavřete, kdyby na vás moc táhlo.“ Řekla mi slečna a já se jen usmála, že mi to nevadí. Byla sice zima, ale mě se líbil chladný vzduch, který ve mě vyvolával pocit, jako bych vůbec nebyla v Praze, ale v někde v přírodě v malé řemeslné truhlárně, kde mají výběrovou kávu.
Když se mi na stole objevilo cappuccino a já si z něj poprvé usrkla, věděla jsem, že si sem nebudu muset zajít znovu nejen kvůli tomu chlebu, ale i kvůli kávě. Je opravdu moc dobrá, z pražírny výběrové kávy Doubleshot. A kromě klasických káv na základě espressa mají i alternativy – batch brew a V60.
Ochutnala jsem také jednu z jejich domácích bio limonád – švestkovou. „A chcete ji teplou nebo studenou?“ Chvíli jsem přemýšlela, protože mi to v chladných měsících přišlo jako perfektní nápad a navíc jsem teplou limonádu nikdy neměla, ale nakonec zvítězila studená. Tak třeba příště. Jinak byla skvělá, na dně byly kousky švestek a nebyla vůbec přeslazená.
Avšak kromě kávy nebo limonády si můžete zajít i na něco ostřejšího. Teď v zimě ne skvělou volbou třeba irská káva. Anebo si raději zajdete na sklenku vína?
Truhlárna je zkrátka místo, kde si můžete pochutnat na domácích dortech či koláčích, sendvičích a skvělých limonádách, ať už čerstvých, nebo v lahvi. A to vše vám připraví moc milá obsluha.
Když jsem tam tak seděla a pozorovala, jak rozmanití lidé se ve dveřích objevovali – paní, která si šla pro cappuccino a něco na zub s sebou, mladí rodiče se dvěma malými chlapci, starší paní, co si šla udělat radost a posadit se do klidného prostředí na kávu a na chvíli zapomenout, že je v centru Prahy, tak mi to dělá radost. A přeji Truhlárně, ať ji mají rádi rozmanití lidé i nadále.
Už jste v kavárně byli? A jak se vám líbí?
P.S.
Nevydržela jsem to a dala si ještě na cestu s sebou jejich batch brew (tuším, že to byla Guatemala), které mi nevím proč vonělo jako marcipán. Odcházela jsem tedy s kelímkem plným radosti a věrnostní kartičkou s prvními nasbíranými razítky. A hned bylo to pondělí hezčí!
Františkánská zahrada, Jungmannovo náměstí 19, Praha 1, Česká Republika